رشته چاپ
چاپ، تنها بازتولید یک اثر نیست؛ بلکه فرآیندی است که طی آن هنر و صنعت پیوند میخورند و با ترکیب پیچیدگیهای فناوری و لطافت زیباییشناسی، دنیایی از خطوط، رنگها و متنها خلق میشود.
در این رشته با بهکارگیری خلاقیت و دقت، پیامها و مفاهیم بر روی مواد مختلف به تصویر کشیده میشوند. از چاپ کتابهای ماندگار و مجلات پرزرق و برق گرفته تا بستهبندیهای خلاقانه و پوسترهای جذاب، هر کدام بافتی ظریف از هنر و فناوری هستند که با مهارت و هنر متخصصان این رشته به نمایش درآمدهاند.
درباره رشته
چاپ دارای قدمتی طولانی در زندگی بشر است. در واقع چاپ به انتقال هر نوع حرف، نقش و تصویر بر روی یک ماده خاص گفته میشود که در تیراژ بالاتر از یک عدد، شکل و فرم انتقالیافته تغیری نکند.
در دهههای اخیر، هنر_صنعت چاپ همگام با صنعت انفورماتیک تحولات اساسی و رشد چشمگیری داشته و بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای جامعه اطلاعاتی شناخته میشود.
در گذشته افراد چاپ را صرفاً به صورت مهارتی میآموختند اما امروزه به دلیل روی کار آمدن تکنولوژیهای جدید و ظهور ابزارآلات و دستگاههای متنوع، برای کسب مهارت در این حوزه به تحصیلات آکادمیک همراه با کارآموزی نیاز است.
رشته چاپ با هدف تربیت متخصصانی ارائه شده است که توانایی لازم جهت برنامهریزی و اجرای صحیح فرآیند تولید یک محصول چاپی با درجه کیفی بالا را داشته باشند.
در رشته چاپ، دانشجویان علوم و مهارتهای مربوط به پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ را میآموزند.
مهارتها
دانشجویان رشته چاپ مهارتهای متنوعی چون اصول کلی طراحی، محاسبات عملی امور چاپ و نشر، ترسیمات آماری، استخراج، تجزیه و تحلیل دادههای آماری، شناخت عوامل شیمیایی مؤثر در چاپ، اصول ترکیببندی، روشهای عملی محاسبه و افزایش بهرهوری مواد بهکاررفته در صنعت چاپ را فرامیگیرند.
در نهایت دانشآموخته این رشته میداند که باید چه پارامترهایی را در نظر بگیرد تا محصول چاپی با کیفیت مطلوب تولید شود و ضمن راندمان بالا، کاهش زمان آمادهسازی و جلوگیری از ضایعات، با کمترین هزینه نیازهای مختلف مشتریان مرتفع شود.
بازار کار
چاپ بهعنوان یک هنر_صنعت میانرشتهای حوزه فعالیت گستردهای داشته و به نحوی با تمامی فرآوریهای صنعتی، محصولات تبلیغاتی، بازاریابی داخلی و خارجی و همچنین جنبههای مختلف توسعه اجتماعی سر و کار دارد.
فارغالتحصیلان رشته چاپ با شناخت خصوصیات انواع سیستمهای چاپی و تشخیص تقدم و تأخر عملکرد هر یک از آنها، میتوانند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت محصولات چاپی داشته باشند.
دانشآموختگان این رشته می توانند در صنایع فرهنگی و صنعتی مختلف از جمله روزنامهها، کارگاههای چاپ و نشریات کثیرالانتشار مشغول به کار شوند.
اساتید رشته
دروس رشته
روشهای چاپ، طراحی و چاپ اوراق بهادار، آشنایی با نرمافزارهای گرافیکی، صفحهآرایی، آزمایشگاه مواد چاپ، تکنولوژی صحافی، استانداردشناسی چاپ، کارگاه چاپ افست، دیجیتال، فلکسو و سیلک، اقتصاد و بازاریابی چاپ، لیتوگرافی و مبانی انفورماتیک و کامپیوتر از جمله دروس اصلی این رشته است.