منوی سایت

منوی سایت

Search
اطلاعیه ها

رشته صنایع دستی

صنایع دستی

صنایع دستی و یا آن گونه که در برخی منابع با عنوان “هنرهای سنتی” از آن نام برده می شود گونه ای از فعالیت یا هنر صناعی (ساختنی) است که در آن اشیاء کاربردی-تزیینی به طور کامل یا به کمک ابزارهای ساده و غیر خودکار (اتوماتیک/ماشین) همانند انواع بُرنده ها، ابزار حکاکی، ابزار بافت، دارها و دستگاه های بافت، قلاب ها،کوبنده ها و … خلق می شوند.

همچنین گستره وسیعی از این فعالیت ها با مواد اولیه طبیعی و برآمده از زیست بوم های جوامع نظیرکاغذ، الیاف گیاهی، خاک ها و کانی ها و … شکل می یابند که با شیوه های سنتی چون انواع قالبگیری، ریخته گری، پخت و … به آفرینش اجسام و اشیاء کاربردی روزمره (برای رفع نیازهای اولیه) یا دکوراتیو می انجامد.

درباره رشته

اگرچه صنایع دستی ریشه در دست ساخته های روستایی و ملزومات اولیه تمدن های باستانی داشته و برای قرن ها هر کدام در یک منطقه محدود انجام می شده است اما در قرن های اخیر در مناطقی فراتر از خاستگاه های نخستین خود رواج یافته اند. طبیعی یا بومی بودن مواد اولیه در صنایع دستی اگرچه اصل مهمی به شمار می آید اما مصالح مدرن، غیر سنتی و حتی صنعتی امروزه به این عرصه راه یافته و موجب شده تا تعریف صنایع دستی معطوف و مقید به دو جزء “صنعتگری فردی” و “دست ساز بودن” شده و عمده وجه تمایز متکی بر پرهیز از تولید انبوه یا به کارگیری ماشین آلات شود. صنایع دستی هنری هست که نمی توان گفت مختص یک منطقه خاص بوده است و در طول تاریخ تا به امروز در همه جای جهان به خصوص در کشورمان ایران شاهد این هنر بودیم.

صنایع دستی و یا آن گونه که در برخی منابع با عنوان “هنرهای سنتی” از آن نام برده می‌شود گونه‌ای از فعالیت یا هنر صناعی(ساختنی) است که در آن اشیاء کاربردی-تزیینی به طور کامل یا به کمک ابزارهای ساده و غیر خودکار (اتوماتیک/ماشین) همانند انواع بُرنده‌ها، ابزار‌های حکاکی، ابزارهای بافت، دارها و دستگاه‌های بافت، قلاب‌ها، کوبنده‌ها و … خلق می‌شوند. همچنین گستره‌ی وسیعی از این فعالیت‌ها با مواد اولیه‌ی طبیعی و برآمده از  زیست بوم‌های جوامع نظیر کاغذ، الیاف گیاهی، خاک‌ها و کانی‌ها و … شکل می‌یابند که با شیوه‌های سنتی چون انواع قالب‌گیری، ریخته‌گری، پخت و … به آفرینش اجسام و اشیاء کاربردی روزمره (برای رفع نیازهای اولیه) یا دکوراتیو می انجامد. طبیعی یا بومی بودن مواد اولیه در صنایع دستی اگرچه اصل مهمی به شمار می آید اما مصالح مدرن، غیر سنتی و حتی صنعتی امروزه به این عرصه راه یافته و موجب شده تا تعریف صنایع دستی معطوف و مقید به دو جزء “صنعت‌گری فردی” و “دست ساز بودن” شده و عمده‌ی وجه تمایز متکی بر پرهیز از تولید انبوه یا به کارگیری ماشین آلات شود.

صنایع دستی هنری هست که نمی توان گفت مختص یک منطقه خاص بوده است و در طول تاریخ تا به امروز در همه جای جهان به خصوص در کشورمان ایران شاهد این هنر بوده‌ایم. رشته صنایع دستی با هدف تربیت هنرمندان و متخصصانی حرفه‌­ای و پر شوق و ذوق شکل گرفته است تا با تکیه بر دانش، هنر و خلاقیت خود به بهترین شکل فرهنگ غنی و اصیل کشورمان را به افراد و سایر کشورهای جهان منتقل کند. این رشته هنری در مقایسه با سایر رشته‌های هنری بسیار کاربردی‌تر است. هنر صنایع دستی در هر منطقه‌ای نماینگر اعتقادات، فرهنگ، آداب و رسوم آن منطقه است.

زمینه های مهارتی

– آشنایی با انواع طرح و نقوش سنتی و اصیل ایرانی

– آشنایی با رشته‌های متنوع کاربردی و مهارتی و هنری

– کسب درآمد بدون نیاز به سرمایه زیاد و با تکیه بر توانمندی‌های فردی و خلاقیت، بدون نیاز به ماشین آلات پیشرفته یا فناوری‌های پیچیده صنعتی

– آشنایی با خوشنویسی، طراحی، نگارگری، تذهیب، بافت پارچه، بافت فرش و گلیم، رنگ‌رزی‌، نقاشی و چاپ روی پارچه، شیشه‌گری، تراش شیشه، نقاشی روی شیشه، سفال‌گری، هنرهای چوب، فلزکاری و قلم‌زنی، جواهرسازی، مرمت‌ و نگهداری‌ آثار هنری

زمینه های شغلی

– تدریس در دانشگاه‌ها، هنرستان‌ها، آموزشگاه‌ها و  فرهنگسراها

– سازمان میراث فرهنگی به عنوان کارشناس رشته و آموزش و انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی

– اداره کل صنایع دستی به عنوان کارشناس رشته و آموزش و انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی

– سازمان ایرانگردی و جهانگردی به عنوان کارشناس رشته و آموزش و انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی

اساتید رشته

دروس رشته

برخی از دروس تخصصی

آشنایی با هنرهای سنتی ایران، هندسه نقوش در صنایع دستی ایران، تحقیق در صنایع دستی ایران، آشنایی با هنر در تاریخ، هنر و تمدن اسلامی، کارگاه صنایع دستی، کارگاه عکاسی پایه، کارگاه حجم‌سازی، کارگاه طراحی پایه، مبانی هنرهای تجسمی، انسان، طبیـعت، طراحی، تحول صنایع دستی در دنیا، طرح اشیا در تمدن اسلامی، مرمت و نگهداری آثار هنری و تاریخچه کتابت

دانشجویان برتر و فارغ التحصیلان

گالری