منوی سایت

منوی سایت

Search
اطلاعیه ها

رشته هنر اسلامی

هنر اسلامی

هنر اسلامی یا هنرهای مسلمانان به بخشی از هنر اطلاق می‌شود که در جامعه مسلمانان رواج داشته است و تاثیر فرهنگ اسلامی و منطقه‌ای در آن به‌ خوبی نمایان است. هنر اسلامی یکی از دوران‌های شکوهمند تاریخ هنر و یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشری در عرصه هنری به‌شمار می‌آید. اصطلاح «اسلامی» نه تنها به مذهب، بلکه به فرهنگ غنی و متنوع مردمانی که در سرزمین‌هایی که آیین اسلام در آن رواج دارد نیز اشاره می‌کند. هنر اسلامی غالباً عناصری سکولار را که توسط برخی از علمای اسلامی حرام شمرده نشده را نیز دربرمی‌گیرد. همچنین به‌آن دسته از مفاهیم و موارد هنری که در درون جوامع اسلامی تحت تاثیر عوامل منطقه‌ای و فرهنگ بومی به وجود آمده است نیز هنر اسلامی گفته می‌شود.
لازمه اینکه هنری اسلامی باشد این است که هم صورت و هم معنا مطابق با روح هنر اسلامی باشد یعنی هنرمند نه به واسطه مهارت در تکنیک، بلکه به واسطه سیر و سلوک خود در عالم معنی این اثر را آفریده باشد. هنر اسلامی یا هنر های مسلمانان به بخشی از هنر اطلاق می شود که در جامعه مسلمانان رواج داشته است. هنر اسلامی اغلب به خلق زیبایی با نقوش انتزاعی و استفاده از حروف متمرکز است.

درباره رشته

هنر اسلامی یا هنر‌های مسلمانان به بخشی از هنر اطلاق می‌شود که در جامعه مسلمانان رواج داشته است‌ و امروزه در جوامع غیر مسلمان نیز گسترش یافته است. هنر اسلامی اغلب به خلق زیبایی با نقوش انتزاعی و استفاده از حروف متمرکز می‌پردازد، از  ویژگی بارز فرهنگ و هنر اسلامی این است که محدوده‌ای وسیع از آفریقای شمالی، آسیای مرکزی و هند تا اروپای شرقی و اسپانیا را در بر می‌گیرد.

هنرمند در پی ایجاد تعامل میان صورت و معنا از سطوح پر از تزیین چون نقـوش اسلیمی و هندسی و هنر خوشنویسی در هنر و معماری بهره جسته و به طرز زیبا و مسحور کننده‌ای نوعی از تزئین را بوجود می‌آورد که منحصر به هنر اسلامی است و  در هیچ هنر دیگری نظیر ندارد.  هـنــرمـنــد به دنبال بـــرآوردن نیازهـای مادی و معنوی انسان در مرحله آفرینش اثر هنری مهارت فنی را با معرفت دینی در می‌آمیزد و بدین ترتیب اثر هنری ضمن دارا بـودن وجـه مهم کاربرد، دارای وجه باطنی و مفاهیم دینی نیز  می‌گردد.

واژه‌ی سنت به مفهوم وسیع کلمه دین از دلالت‌های مهم نحوه حضور هنر ایـران در دوران باستان و اسلامی به‌شمار  می‌رود. دوره آموزش کارشناسی هنر اسلامی یکی از دوره‌های آموزشی عالی است که هدف از برگزاری این دوره تـربیت افراد متخصص، پژوهشگر و ژرف‌اندیش است که ضمن آگاهی به مبانی نظری و عملی هنر اسلامی، موجبات تقویت و تحکیم آن را فراهم آورند.

ویژگی‌های هنر و فرهنگ اسلامی ایران در ادوار اسلامی، زاده تلاش و فعالیت‌های هنرمندانی است که در دامن فرهنگ اسلامی پرورش یافته‌اند. ویژگی‌های فنی و زیبایی‌شناسی آثار دوران اسلامی همواره منطبق با جهان‌بینی هنرمند مسلمان بوده است. هنرمند مسلمان در پی ایجاد تفاهم و تعامل میان صورت و معنا و برآوردن نیازهای مادی و معنوی انسان در مرحله آفرینش اثر هنری مهارت فنی را با معرفت دینی درمی‌آمیزد و بدین‌ترتیب اثر هنری ضمن دارابودن وجه مهم کاربرد، دارای وجه باطنی و مفاهیم دینی نیز می‌گردد. واژه‌ی سنت به مفهوم وسیع کلمه دین از دلالت‌های مهم نحوه حضور هنر ایران در دوران باستان و اسلامی به شمار می‌رود.

زمینه های مهارتی

توانایی در بررسی، تحلیل و شناخت طرح‌ها و نقوش اصیل و نسبت آن‌ها با فرهنگ و تفکر  اسلامی – توانایی در  ارزیابی و ارزشیابی و کارشناسی هنر اسلامی – کسب مهارت در اجرای مراحل مختلف ایجاد و ساخت یکی از رشته‌های هنر اسلامی از مرحله طراحی تا انتخاب مواد اولیه، شکل‌بخشی و مراحل تکمیلی آن – توانایی در همکاری با واحدهای دولتی و خصوصی – توانایی در اداره یک واحد و یا  کارگاه از  اولین مرحله تا آخرین مراحل پایانی – توانایی شناخت اقتصاد و بازار جهانی.

زمینه های شغلی

فارغ‌التحصیلان رشته هنر اسلامی می‌توانند در سازمان‌هایی نظیر سازمان میراث فرهنگی‌، سازمان صنایع دستی ایران، اداره کل صنایع دستی در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی، بنیاد مستـضـعفان و جانبازان، اداره کل موزه‌ها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کارهای پژوهشی، تحقیقاتی بپردازند. همچنین می‌توانند با دایـر کردن کارگاه‌های خانگی درآمد بهتری داشته باشند.

مطلوبیت های حرفه‎‌ای

فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد هنر اسلامی می‌توانند در سازمان‌هایی نظیر سازمان میراث فرهنگی‌، سازمان صنایع دستی ایران، اداره کل صنایع‌دستی در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، اداره کل موزه‌ها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کارهای پژوهشی، تحقیقاتی بپردازند. همچنین می‌توانند با دایر کردن کارگاه‌های خانگی درآمد بهتری داشته باشند.

اساتید رشته

دروس رشته

دروس پایه

کارگاه طراحی پایه، مبانی هنر های تجسمی، آشنایی با هنر در تاریخ، هنر در تمدن اسلامی، بررسی هنر‌های اسلامی در دوره معاصر، آشنایی با فرهنگ و ادبیات ایران، انسان طبیعت طراحی، کارگاه عکاسی

دروس اصلی

سیر تحول و تطور نقوش و نماد ها در هنرهای سنتی ایران، تحقیق در هنر های اسلامی ایران، هندسه نقوش در هنر های سنتی ایران، کارگاه طراحی سنتی، نمایش در ایران، شناخت و ارزیابی کاربردی هنر های اسلامی ایران، حکمت هنر های اسلامی، مبانی و مبادی اصول خطوط و خوش نویسی، تاریخچه کتابت، مبانی هنر و جلوه های آن در قرآن

دروس تخصصی

کنترل کیفی و استاندارد هنر های اسلامی ایران، کارگاه طراحی سنتی، کارورزی

دانشجویان برتر و فارغ التحصیلان

گالری